PROPAGANDA MACHINE er et kunstnerduo bestående av Katrine Leth og Mari LB Kamsvaag, og i vårt nyeste samarbeid “Det er sjeldent å finne ro i en annens kropp” danner vi et kunstnerkollektiv med Kaja Egeberg, Thomas Bergsten, Anders Tougaard, Linn Haldrup Lorenzen, Corentin JPM Leven og Nilas Dumstrei.
Vi flyter i feltet mellom maksimalistisk teatralitet og relasjonelle performance-hendelser. Vi har et inderlig ønske om å utforske rom å eksistere i, i kombinasjon med å drive en bærekraftig praksis.
Vi møttes ved the Norwegian Theatre Academy, HIØF, hvor vi gjorde en rekke performancer, forestillinger og hendelser sammen. I perioden 2019-2021 arbeidet vi med et forprosjekt hvor vi hadde som mål å utforske hvordan vi med relasjonelle og romlige virkemidler kan skape en møteplass for å håndtere den situasjonen, at det nå er plast i magen til mennesker. Nå vil vi utvikle funnene i forprosjektet videre, både gjennom å skape situasjoner ute i lokalsamfunnet, workshops og med performance-installasjonen “Det er sjeldent å finne ro i en annens kropp”.
“Det er sjeldent å finne ro i en annens kropp”
utstilling og forestilling ved Fossekleiva Kultursenter, 2023.
https://fossekleiva.no/event/sommerutstillingen-2/
I vår verden er det lite plass for sykdom og ubehag. Vi preges av en kultur der sterke, friske kropper dyrkes frem og sykdom gjemmes bort. Vi er alle syke av og til, noen flere ganger og andre igjen alvorlige og kroniske. Sykdom er en del av virkeligheten og hverdagen til veldig mange av oss.
Denne utstillingen undersøker det å leve med kroppen, uansett hvordan den føles på innsiden. Med et selvbiografisk utgangspunkt vil publikum få mulighet til å tre inn i sykdommens epicenter, et sted bestående av lydsensitivitet, synskaos, distanse og en konstant lengsel mot å eksistere i en annens kropp.
Hvilke erfaringer setter seg i kroppen under sykdom? Eller etter å ha vært isolert fra andre mennesker? En lang pandemi har gjort at mange av oss har fått kjenne på hva det vil si å være isolert. Gjennom et visuelt og sonisk univers undersøker kunstnergruppen hvordan man kan leve med sykdom, og hvordan intimitet kan oppstå på tross av behovet for avstand.
Utstillingen er skapt av Katrine Leth som er iscenesetter og performer, i tett samarbeid med scenograf Mari Kamsvaag, musiker og performer Kaja Mærk Egeberg, performer Linn Haldrup Lorenzen, lysdesigner Corentin JPM Leven og lydkunstner Thomas Bergsten.
Foto 1-2 av Mari LB Kamsvaag
Foto fra forestilling og utstilling av Adam Galal
I mit landskab er der plads til den her krop
der eksisterer ikke friktion udgravninger brønde menneskeskabte huller
I mit landskab er ulykken ikke sket
Her kan jeg tillade mig at kigge på fugle hele dagen
Observere dem / se mønstre / ekkoet i deres hurtige bevægelser og blodet, der
flyder, når mågen æder en fisk
(Tekstutdrag fra utstillingen, av Katrine Leth)
I de første ukene av utstillingsperioden vil det foregå flere forestillinger som vil invitere publikum med til å åpne og aktivere utstillingen.
Støttet av:
Norsk Kulturfond Fond for Lyd og Bilde
Norsk Kulturråd Fri Scenekunst – teater
Kulturdirektoratet – Komposisjon og produksjon av musikk
Drammen kommune
Fond for Frilansere
“Vi bærer klimakrisen i magen”
Forprosjekt støttet av Norsk Kulturråd, Buskerud Fylkeskommune og Modum Sparebank1.
Formålet med prosjektet var å utforske hvordan vi med relasjonelle og romlige virkemidler kan skape en møteplass for å håndtere den situasjonen, at det nå er plast i magen til mennesker.
Vi arbeidet i felt ute i naturen i Svelvik-området, gravde i jorden, kom i prat med folk, studerte plasten i fuglereservat-område, studerte elver og vannet som binder oss alle sammen.
Våre intensjoner og arbeidsmetoder var:
1) vi ville teste ut i laboratorium med materialer rettet mot å utvikle et interaktivt rom, hvor publikum får lov til å sanselig skape en forbindelse mellom dem selv og det faktum at de nå har mikroplast i magen.
2) Vi vil starte med å fokusere på og sette oss inn i mikro- og nanoplastens situasjon. Plasten har et kretsløp, og vi vil dykke ned i plastens vandring fra partikler til forbruksvarer.
3) Vi ønsker å kombinere vitenskapelig språk og metoder med estetiske for å skape et rom med plass til et rituale for å håndtere virkelighetens systemer. Dette vil vi gjøre igennom samarbeidet med Dr. Frøydis Meen Wærsted (ved Norsk Geoteknisk Institutt) som forsker på kjemiske stoffer og forurensning av miljøet.
4) I en laboratorium-setting vil vi teste ut hvilke fysiske materialer som kommuniserer klimakrisen i romlig opplevelse. Vår arbeidsmetode er å akkumulere mye kunstnerisk materiale, for så å velge ut etter å ha testet hvordan det fungerer romlig. Vi vil arbeide både i collage-form, i form av å studere temaet nærmere, og skissering i rom.
5) Vi ønsker å utarbeide vårt forprosjekt i et residens hvor vi også kan sanselig utforske naturen i praksis.
Vårt hovedspørsmål er:
“Hva betyr det for våre kropper at vi har plast i magen, både for helse og selvforståelse? Hva betyr dette hierarkiskiftet, at vi ikke lenger er observatører, men bærere?”
Foto av Mari LB Kamsvaag